Schrijfmarathon Amnesty International

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom doen we in de bib mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International. Je kan in december elke dag komen schrijven in onze krantenhoek tijdens de openingsuren.

Ook interessant: Op 4 december kan je in de bib gratis een lezing bijwonen van Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Het hele jaar door voert Amnesty International actie voor mannen, vrouwen, kinderen van wie de mensenrechten worden geschonden. Tijdens de Schrijfmarathon vertrekken er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en petities richting ministers en presidenten om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. De mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden, ontvangen dan weer vele duizenden solidariteitsboodschappen en steunkaartjes.

Dit jaar zijn er opnieuw een tiental schrijfacties voor mensen in nood. Zo kan je schrijven voor Sarah en Seán, vrijwillige reddingswerkers op het Griekse eiland Lesbos waar ze mensen in nood op zee hielpen. Ze worden nu beschuldigd van spionage en mensensmokkel. Er hangt hen 25 jaar cel boven het hoofd. Je kan ook een brief schrijven aan de Egyptische overheid over de onrustwekkende verdwijning van de 27-jarige mensenrechtenactivist Ibrahim. Hij werd plots van straat geplukt door veiligheidsagenten in burger waarna niemand nog iets van hem heeft vernomen. Aan de Iraanse autoriteiten kan je vragen om de 24-jarige Yasaman onmiddellijk vrij te laten. Zij werd gearresteerd omdat ze op de trein witte bloemen had uitgedeeld aan vrouwen, maar zonder de in Iran verplichte sluier op haar hoofd. Ze kreeg een celstraf van 16 jaar.

Deelnemen in de bib kan doorlopend tijdens de hele maand december. We installeren de Schrijfmarathon-stand in onze krantenhoek.