(GEANNULEERD) Lessenreeks: Een eeuw popmuziek

Gert Keunen (1969) is docent, publicist en muzikant. Hij is doctor in de cultuursociologie en doceert muziekgeschiedenis en muzieksociologie aan verschillende muziekopleidigen in Vlaanderen. In de bib komt hij deelnemers vier vrijdagavonden onderdompelen in de interessante geschiedenis van de popmuziek.

 

Wegens het lage aantal inschrijvingen, zijn we jammer genoeg genoodzaakt deze lessenreeks te annuleren. Onze excuses voor het ongemak.

 

Voor velen is popmuziek de soundtrack van het moderne leven. Toch loop je makkelijk verloren in een doolhof van genres en stijlen. Popmuziek is immers een chaotisch, moeilijk te ontwarren kluwen, met op het eerste zicht  haast evenveel stijlen als er artiesten zijn.

In deze lessenreeks worden enkele uitgangen van dit doolhof blootgelegd. Niet zozeer krijgen we een chronologisch overzicht van belangrijkste feiten, wel worden enkele specifieke stromingen onder de loupe genomen aan de hand van enkele thema’s.

Naast de historische wortels, typische kenmerken en markante vertegenwoordigers wordt telkens ook de link gelegd met de sociale context ervan, de muziekindustrie en het Belgische muziekleven.

Of het nu gaat om mainstream of underground, om majorplatenfirma's of independents, om blanke of zwarte muziek, om kunst of amusement, om gitaarterroristen of technonomaden, de cursus laat je niet alleen toe de dingen op een rijtje te zetten, je krijgt ook een verhelderende kijk op één van de belangrijkste naoorlogse cultuuruitingen.

Docent Gert Keunen is auteur van verschillende boeken: Surfing On Pop Waves. Een kwarteeuw popmuziek (Kritak, 1996), Pop! Een Halve Eeuw Beweging (Lannoo, 2002), Alternatieve Mainstream – Over selectiemechanismen in het popmuziekcircuit (LannooCampus, 2013) en Een Eeuw Popmuziek – Van Crooners tot Dubstep (Lannoo, 2015). Voor die laatste ontving hij de Cultuurprijs Oost-Vlaanderen 2016, en met Alternatieve Mainstream won hij in 2013 de Fontys Onderzoeksprijs. Dat boek is ook in het Engels vertaald.

De lessen gaan door op vrijdag 11 oktober, vrijdag 25 oktober, vrijdag 15 november en vrijdag 29 november. Telkens van 20 tot 22u.

Over de lessenreeks: 

Sessie 1: Rockmuziek en de blues- en folkinjectie. De rock-‘n-roll van de jaren vijftig betekende een keerpunt in de populaire muziek. Weg waren de classic pop songs van de crooners en Tin Pan Alley. Sindsdien werden verschillende wegen bewandeld: The Beatles tekenden de klassieke popsong uit, The Rolling Stones luisterden naar blues en Bob Dylan bracht een folkattitude in de rockmuziek. Maar allen streefden ze naar authenticiteit en dat thema bleef in de rockmuziek een centrale plaats innemen: van punk en hardcore tot de gitaarrock, lofi en garagerock van vandaag en van bij ons.

Sessie 2: Excessen van de rockmuziek. Steeds opnieuw duiken in de popmuziek stromingen op waarin muzikanten grenzen willen doorbreken en extremen opzoeken. De glamrock deed dat door van popmuziek een oogverblindend circus te maken, de progressieve rock dweepte met complexiteit, hardrock en metal dreven het volume op en de new wave plaatste de synthesizer op de troon.

Sessie 3: De revanche van de zwarte muziek. Soul liet in de jaren vijftig zien dat rock-‘n-roll slechts een van de opties was. Nadien pleegde funk een ritmische revolutie. In Jamaica werd R&B omgebogen tot reggae en vanuit de Bronx waaide hiphop over tot in alle hoeken van de wereld. Ook in België.

Sessie 4: De magie van de dansvloer. House en techno zetten op het einde van de jaren tachtig de muziekwereld op zijn kop en plaatsten opnieuw de dansvloer centraal. Elektronische dansmuziek werd vanaf dan een van de dominante stromingen in de popmuziek en vertakte zich in alle mogelijke vormen en kleuren: ambient, triphop, breakbeat, drum ‘n’ bass, lounge, nu-jazz, dubstep.