Voorlezen tijdens de ouderenweek

Eind november vallen de ouderenweek en de voorleesweek samen. Medewerkers van de bib en het dienstencentrum slaan hiervoor de handen in elkaar, en sturen voorleesvrijwilligers op pad om op verschillende locaties voor te lezen aan ouderen.

Tijdens de ouderenweek gaan onze vrijwilligers op verschillende locaties voorlezen.

  • Maandag 18 november (14 tot 15 uur): dienstencentrum den Dries in Bornem
  • Dinsdag 26 november (14.30 tot 15.30 uur): bib Bornem

We zorgen telkens voor een tasje koffie en wat lekkers om van te genieten tijdens het voorleesmoment.

Daarnaast trekken we ook nog naar de twee Bornemse woonzorgcentra, de Vlietoever in Wintam en Seniorencentrum OLV in Bornem, om ook daar aan de bewoners voor te lezen.

Over het project

Als bib gingen we actief op zoek naar vrijwilligers en er kwamen heel wat enthousiaste reacties binnen. Allemaal mensen die graag iets extra wilden doen voor ouderen in onze maatschappij. Dat groepje geïnteresseerden kreeg eind oktober de workshop ‘Voorlezen aan ouderen’ van leesbevorderingsorganisatie LINC om hen klaar te stomen voor de voorleesweek. Eind november zal er door hen op vier momenten worden voorgelezen, twee keer voor bewoners van de Bornemse woonzorgcentra en twee keer op momenten die openstaan voor alle geïnteresseerde ouderen. Senioren kunnen zich tijdens die voorleesmomenten een uurtje onderdompelen in een sfeer van mooie verhalen, terwijl ze van een tasje koffie en wat lekkers genieten.

Na deze voorleesweek bekijkt men samen met de vrijwilligers en de twee woonzorgcentra of men een langduriger samenwerkingsverband kan uitwerken. Want zowel in SOLV als in De Vlietoever leeft de vraag naar zowel één-op-één voorleesmomenten als naar voorleesmomenten in groep. De bib blijft deze dan sowieso ondersteunen met materiaal en terugkoppelmomenten.