Boek
Nederlands

Het concentratiekamp in de Paradijsstraat

Stanislav Aseyev (auteur), Nina Targan Mouravi (vertaler)
+1
Het concentratiekamp in de Paradijsstraat
×
Het concentratiekamp in de Paradijsstraat Het concentratiekamp in de Paradijsstraat

Het concentratiekamp in de Paradijsstraat

Persoonlijk verslag van een Oekraïense journalist over zijn ervaringen met opsluiting en marteling in een Russisch strafgevangenenkamp in de Donbas.
Titel
Het concentratiekamp in de Paradijsstraat
Auteur
Stanislav Aseyev
Vertaler
Nina Targan Mouravi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, © 2022
214 p.
ISBN
9789083210865 (paperback)

Besprekingen

Je best doen om te leven in de hel

Wat te lezen uit de moderne Oekraïense literatuur? Drie hoogtepunten uit het onlangs in het Nederlands vertaalde aanbod.

Na bijna duizend dagen gevangenschap daalt de Oekraïense journalist en schrijver Stanislav Aseyev (1989) voor het eerst weer af in de metro van Kyiv - en hij raakt in shock. Het komt door de mensenstroom, die hem ongelooflijk voorkomt na ruim twee jaar in een bedompte cel, twee jaar van folteringen en ontberingen. Maar het komt vooral door de jonge vrouw naast hem, die op het scherm van haar mobieltje langs babykleertjes scrolt. 'Ik nam haar in me op, met haar zorgeloze, vriendelijke gezicht, en zag het leven niet meer zitten.'

Het ijzingwekkende verslag van Aseyevs gevangenschap en de nasleep daarvan is nu in het Nederlands vertaald, zoals zoveel boeken uit en over Oekraïne. Bij dit literaire golfje zijn het vooral de grote namen die in het oog springen: schrijvers als Andrej Koerkov en Oksana Zaboezjko, die al enige bekendheid hadden vóór het begin van de massale Russische invasie, vrijdag een jaar geleden. Sindsdien weten media in Nederland hen goe…Lees verder

Een persoonlijk relaas van een Oekraïense schrijver en journalist over zijn ervaringen als gevangene van een modern strafgevangenenkamp, onder beheer van de Russische fsb, de voormalige kgb. Hij vertelt over de talrijke misstanden en mishandeling waaronder marteling en verkrachting. Aseyev toont niet alleen wat de Russische bezettingsmacht in de bezette gebieden in Oekraïne doet, maar stelt ook belangrijke vragen: hoe kan iemand zulke gruwelijkheden doorstaan en overleven, en hoe moet je daarna verder? In pakkende stijl geschreven. Stanislav Aseyev (1989) is een Oekraïense schrijver en journalist, afkomstig uit de Donetsk. Eerder publiceerde hij onder andere een roman, een poëziebundel en een toneelstuk. Toen het gebied waar hij woonde in 2014 werd bezet door pro-Russische militaristen, bleef hij er zijn journalistiek werk uitvoeren. Hij werd onrechtmatig gearresteerd wegens ‘extremisme’ en ‘spionage’. Gedurende tweeënhalf jaar zat Aseyev gevangen en werd hij gemarteld.