Boek
Nederlands

Een levenswerk : over het moederschap

Ook verschenen als In het land van moeders

Rachel Cusk (auteur), Karina van Santen (vertaler), Martine Vosmaer (vertaler)
+1
Een levenswerk : over het moederschap
×
Een levenswerk : over het moederschap Een levenswerk : over het moederschap

Een levenswerk : over het moederschap

Ook verschenen als In het land van moeders

Kritische verhandeling over modern moederschap, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur in haar eerste jaar als moeder.
Onderwerp
Moeders
Extra onderwerp
NRC, boeken (3 sterren)
Titel
Een levenswerk : over het moederschap
Ook verschenen als
In het land van moeders
Auteur
Rachel Cusk 1967-
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A life's work : on becoming a mother
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
203 p.
ISBN
9789403138510 (paperback)

Besprekingen

'In het moederschap verruilt een vrouw haar openbare gestalte voor een hele reeks privé-betekenissen, en die kunnen, net als geluiden buiten een bepaald bereik, erg moeilijk te herkennen zijn voor andere mensen', schrijft Rachel Cusk in dit boek over haar eerste jaar als moeder, iets waar ze niet echt op was voorbereid. Zwangerschap, bevallen, (borst)voeden, gebroken nachten, voortdurende angsten, zorgen en bezigheden, onkunde ondanks het lezen van de - elkaar tegensprekende - babyverzorgingsbijbels, het nooit meer onbezorgd weg kunnen gaan ('naar de bioscoop gaan is niet langer dat: het is minder, het is een aangetast, een verdund genoegen'), oppasproblemen, man/vrouwverhoudingen, maar vooral de traumatische en niet voorstelbare schok van het abrupt en definitief verliezen van je oude autonome ik en je oude leefpatroon. Intelligent en goed geschreven, nuchtere, kritische en meeslepende verhandeling over modern moederschap, zonder de overbekende roze randjes, voorzien van vele literai…Lees verder

Over Rachel Cusk

Rachel Cusk (Canada, 8 februari 1967) is een schrijver van romans en non-fictie.

Biografie

Cusk bracht haar vroege jeugd door in Los Angeles. Ze heeft een zus en twee broers. In 1974 verhuisde ze naar Engeland, waar ze Engels studeerde in Oxford aan het New College.

Cusk is getrouwd geweest met fotograaf Adrian Clarke. De echtscheiding, in 2011, was een belangrijk thema in de boeken van Cusk.

Cusk woont in Londen en Norfolk met haar man, kunstenaar Siemon Scamell-Katz, haar twee dochters uit haar eerste huwelijk en zijn zoon (haar stiefzoon).

Carrière

In 1993 bracht Cusk haar eerste roman uit, Saving Agnes. Voor dit debuut ontving ze de Whitbread Book Award.

Haar autobiografische boeken over moederschap (A Life’s uitgever, 2001) en echtscheiding (Aftermath, 2012) riepen gemengde reacties op.

In haar trilogie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties