De oorzaken en achtergronden van de vele schietpartijen in de Verenigde Staten
Titel
Bloedbadnatie
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ronald Vlek
Fotograaf
Spencer Ostrander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bloodbath nation
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
149 p. : foto's
ISBN
9789403118826 (paperback)

Besprekingen

Paul Auster schiet met scherp op wapengekte

Paul Auster (76) kennen we vooral van zijn even ingetogen als vervreemdende romans. Een catalogus van een twintigtal titels die hem een trouwe schare volgers opleverde. Nu heeft hij een zorgwekkend essay geschreven: Bloodbath Nation.

Deels verpakt als memoires, deels als goed gedocumenteerde beschouwing, gaat Bloodbath Nation over de obsessie van Amerikanen met vuurwapens - en de consequenties daarvan voor de natie. Hoogst actueel, want in zijn betoog pakt hij naast de dieptepsychologie van spraakmakende (massa)moordpartijen ook de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 nog even mee. Het geheel leest als een krankzinnige thriller, maar het is non-fictie.

Een familiegeheim is het vertrekpunt. Thuis in New Jersey werd nooit over wapens gesproken, maar de jonge Paul had weleens vernomen dat zijn opa aan vaderskant vroeg was gestorven. Als hij daarnaar informeerde, kreeg hij telkens een ander antwoord van vader Samuel. Opa was tijdens een reparatieklus van het dak gevallen. Of nee, opa was omgekomen bij een fatale jachtpartij. De derde keer zou opa gesneuveld zijn als soldaat aan het front van de Eerste Wereldoorlog. 'Ik was zeven, maar ik had al wel door dat iemand niet drie keer kon overlijden.'

Lees verder

De onzichtbare slachtoffers van de wapengekte

 

Een Amerikaan heeft 25 keer meer kans om neergeschoten te worden dan een andere westerling. Paul Auster imponeert in Bloedbadnatie vooral met zijn schets van hoe vuurwapens meer mensen treffen dan dodelijke slachtoffers alleen. Soms generaties ver.

In de VS logeerde ik geregeld in een motel met een receptie achter kogelvrij glas. Meer dan eens heb ik horen schieten in de buurt, en één keer lag er een plas bloed op de grond en stonden er drie politiewagens voor de deur van mijn motelkamer: de dader was nog op de loop. Te vaak ontmoette ik gewone Amerikanen die terloops vertelden over die vader of vriend die werd neergeschoten. Los van de mass shootings die haast dagelijks het nieuws halen, is vuurwapengeweld in de VS choquerend banaal. Wapendoden zijn er zoiets als verkeersdoden: allebei zo'n 40.000 per jaar.

Het familiegeheim

Het doet deugd dat soms ook een Amerikaan uitschreeuwt hoe waanzinnig dit is, zeker één met de pen van meesterverteller Paul Auster. Het initiatief voor Bloedbadnatie lag nochtans niet bij hem maar bij zijn schoonzoon, de fotograaf Spencer Ostrander. Die doorkruiste twee jaar de VS om foto's te maken van locaties waar de voorbije dertig jaar be…Lees verder

Paul Auster

**()**

De cijfers liegen er niet om: van alle doden die wereldwijd vallen door vuurwapengeweld, sterft 82 procent in de VS. Amerikanen hebben bovendien 25 keer meer kans om neergeschoten te worden dan inwoners van andere welvarende landen. In 'Bloedbadnatie' gaat Paul Auster na waar die innige band tussen Amerikanen en hun vuurwapens vandaan komt.

Hij ziet de wortels ervan in de kolonistentijd, toen elke 16-plusser geacht werd een musket bij zich te hebben en deel uit te maken van een militie. Het Tweede Amendement, dat spreekt over 'het recht van de mensen om wapens te bezitten en te dragen', is al een halve eeuw een politieke twistappel. Zelf heeft Auster niet veel op met vuurwapens, al blijkt zijn grootmoeder zijn grootvader doodgeschoten te hebben, en wijst een geslaagde eenmalige poging op een aangeboren talent voor kleiduifschieten. Maar ook na Austers hallucinante overzicht van recente massale schietpartijen, geïllustreerd met foto's van Spencer Ostrander,…Lees verder

Losse flodder

Paul Auster buigt zich over de Amerikaanse liefde voor vuurwapens, maar een oplossing heeft ook hij niet.

Op 1 oktober 2017 opende de 64-jarige Stephen Paddock vanuit zijn kamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas het vuur op de massa die er een muziekfestival bijwoonde. Meer dan duizend kogels vuurde hij af, waarbij 61 doden vielen en 413 mensen gewond raakten. In de paniek die daarop ontstond, dikte het aantal gewonden aan tot 897. Toen de politie nadien Paddocks hotelkamer doorzocht, werden er 24 wapens gevonden, waaronder een paar die negen kogels per seconde konden afvuren. Alle wapens waren legaal gekocht.

Hoe is het mogelijk, vraagt Paul Auster zich in Bloedbadnatie af, dat we dat in naam van onze heilige vrijheid tolereren, terwijl we miljarden dollars spenderen aan het steeds veiliger maken van auto’s. Iedere dode op de weg is er een te veel, terecht natuurlijk, maar de 40.000 Amerikaanse doden die vuurwapens jaarlijks maken, zi…Lees verder

Een essay van de beroemde schrijver Paul Auster over de oorzaken van de vele dodelijke schietspartijen in de Verenigde Staten en de verhouding van de bevolking tot wapenbezit en -gebruik. Auster onderzoekt hoe de liefde van Amerika voor wapens ontstond bij de Engelse kolonisten, en hoe dat geweld vandaag de dag nog altijd doorleeft. Hij schuwt daarbij ook zijn eigen rol in het verhaal niet; zo beschrijft hij hoe hij zelf op 10-jarige leeftijd al een volleerd schutter was — ondanks het feit dat zijn oma zijn opa doodschoot. Zonder nadrukkelijk een kant te kiezen probeert Auster antwoord te geven op twee belangrijke vragen: waarom is Amerika zo anders dan de rest van de wereld? En is er geen andere maatschappij mogelijk? ‘Bloedbadnatie’ is vurig, maar ook genuanceerd en erudiet geschreven. Vooral geschikt voor meer geoefende lezers. Door de tekst heen zijn zwart-witfoto’s van Spencer Ostrander verweven, van locaties waar schietpartijen hebben plaatsgevonden. Paul Auster (1947) is een …Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werden gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectiv…Lees verder op Wikipedia