Boek
Nederlands

Geloven in het wild

Nastassja Martin (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
Persoonlijk essay naar aanleiding van de bijna fatale ontmoeting die de antropoloog had met een beer tijdens een onderzoeksreis naar Kamtsjatka. De auteur beschrijf haar lange reis naar herstel en haar innerlijke zoektocht naar de grenzen tussen mens en dier.
Onderwerp
Mens en dier
Titel
Geloven in het wild
Auteur
Nastassja Martin
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Croire aux fauves
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, copyright 2022
147 p.
ISBN
9789083237091 (paperback)

Besprekingen

Recensie Geloven in het wild -Versmolten met een beer

Ternauwernood overleefde antropoloog Nastassja Martin een confrontatie met een beer. In sterke, poëtische taal beschrijft ze de inzichten die deze ervaring haar bracht.

Wat gebeurt er als een beer en een vrouw op elkaar stuiten? Het prachtige omslag van Geloven in het wild geeft het antwoord al: ze versmelten en doordringen elkaar. Zo beleeft de vrouw dat althans.

Vrouw in kwestie is Nastassja Martin, een jonge Franse antropoloog die promoveerde op een onderzoek naar jagers-verzamelaars in Alaska, en daarop naar het Siberische schiereiland Kamtsjatka toog om de animistische cultuur van de Evenen te bestuderen. Hier, in dit sjamanenland, wordt ze 'gekust' door de beer, wat wil zeggen: de beer bijt haar kaak kapot. Zij verweert zich door haar ijshouweel in zijn flank te slaan. Martin overleeft de ontmoeting met haar beer ternauwernood en moet talloze operaties doorstaan in Russische en Franse ziekenhuizen, die elkaar over haar verminkte lichaam heen slechte geneeskunst verwijten in een grimmige slapstick.

Martin keert zich af van dit menselijke gedoe en vindt een toevlucht in de nacht, in haar dromen.

'Ik ben binnenstebuiten gek…Lees verder

Nastassja Martin

Van oudsher zit de kracht van literatuur niet in identiteit - waarbij de dingen voorspelbaar zichzelf blijven - maar in de mogelijkheid van de metamorfose. Dat bewijst de Franse antropologe Nastassja Martin eens te meer in 'Geloven in het wild'. Martin ondervond aan den lijve dat een mens van gedaante kan veranderen toen in Siberië een beer haar pad kruiste. Die beet niet alleen een stuk uit haar kaak, maar verbrijzelde ook de grens die haar van de wereld van het wilde dier gescheiden hield. De Siberische jagers bij wie ze leefde, hebben er een woord voor: ze is een medka geworden, half mens, half beer. In haar boek onderzoekt Martin de scheidingslijnen tussen mens en dier en verkent ze een tussengebied waar het louter rationele denken niet meer de beste leidraad is. Ze doet dat consequent op een wilde manier, waarbij verhalend proza, filosofie, wetenschap en poëzie elkaar voortdurend kruisen. Heldere en definitieve inzichten hoef je niet te verwachten, maar dat is geen z…Lees verder

Een persoonlijk, literair-filosofisch essay over de grens tussen mens en dier. Tijdens een van haar onderzoeksreizen valt antropoloog Martin steeds meer samen met de door haar onderzochte animistische cultuur. De grenzen tussen het wilde dier en haarzelf beginnen te vervagen. Op de flanken van de Kljoetsjevskoj-vulkaan in Kamtsjatka heeft ze een bijna fatale ontmoeting met een beer, waarbij ze zeer ernstig gewond raakt. Na een eindeloze reeks operaties rest er nog slechts één hindernis tot volledig herstel: de wildernis en haar nieuwe identiteit als medka — half mens, half beer — ondergaan.‘Geloven in het wild’ is prikkelend, intelligent en persoonlijk geschreven. Voornamelijk geschikt voor de meer geoefende en literaire lezer. Het boek bevat expliciete beschrijvingen van de heftige verwondingen die de beer veroorzaakte bij de auteur.Nastassja Martin (Grenoble, 1986) is antropoloog en gespecialiseerd in arctische bevolkingen. 'Geloven in het wild’ ontving de Prix Joseph Kessel, de Pri…Lees verder