Boek
Nederlands

Dichterbij dan je denkt

Mari Jungstedt (auteur)
De politie op het Zweedse eiland Gotland wordt geconfronteerd met de moord op een aan alcohol verslaafde fotograaf en de verdwijning van een 14-jarig meisje.
Titel
Dichterbij dan je denkt
Auteur
Mari Jungstedt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
I denna stilla natt
Uitgever
Utrecht: Signature, 2006
279 p.
ISBN
90-5672-186-0

Besprekingen


Jungstedt, Mari
Dichterbij dan je denkt
Mari Jungstedt, journaliste en redactrice, debuteerde in vertaling met Die je niet ziet, een uitermate geslaagde thriller die de eer van de Scandinavische literaire thriller met gemak hoog houdt. Precies daarom is opvolger
Dichterbij dan je denkt een beetje een ontgoocheling, want in plaats van verder te gaan op haar elan lijkt de schrijfster op veilig te spelen: ze voert de personages uit haar vorig boek op zonder iets wezenlijks aan hun persoonlijkheid toe te voegen en trekt de romantiek door tot op de rand van het melige. Weg intrige. Weg spanning. Die spanning wordt overigens nog verder ondermijnd door een redactionele blunder: de achterplat geeft namelijk te veel van de intrige prijs. De ontknoping is dan weer een anticlimax en een afknapper van formaat.
Het begint nochtans veelbelovend.: de moord op fotograaf Henry Dahlström wordt na enige tijd in verband gebracht met de gruwelijke moord op het 14-jarig mei…Lees verder
Op het Zweedse eiland Gotland wordt een man vermoord, een aan lager wal en aan de alcohol geraakte fotograaf. Anders Knutas en zijn rechercheteam kunnen maar moeilijk aanwijzingen vinden. De meeste informatie komt van Johan Berg, een journalist uit Stockholm die opnieuw contact wil met Emma Winarve, de getrouwde vrouw met wie hij een verhouding heeft gehad. Dan verdwijnt een 14-jarig meisje spoorloos. Het enige dat duidelijk lijkt is dat de manege waar zij paard reed er een rol in speelt. Naarmate het onderzoek vordert, beseft Knutas uiteindelijk dat de moordenaar dichterbij is dan hij dacht. Een sterk vervolg op ‘Die je niet ziet’*, het debuut van de schrijfster. De hoofdpersonen zijn gewone mensen die perfect passen in de vrij kleine eilandgemeenschap, waar misdaad eigenlijk vrij ongewoon is. Psychologisch sterk en een verrassend gecompliceerd lijkend plot dat uiteindelijk zo eenvoudig is. Prettige spanning, intriges, familiesores, alles samen in een overtuigende thriller. Kleine druk.