Boek
Nederlands

Onder de herfstster : roman

Knut Hamsun (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
In de reeks:
Genre:
Een middelbare man ontvlucht de stad om op het platteland als losarbeider zijn innerlijke rust te hervin
Titel
Onder de herfstster : roman
Auteur
Knut Hamsun
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Under hoststjaernen
Uitgever
Koog aan de Zaan: Uitgeverij Oevers, 2023
143 p.
ISBN
9789493290204 (paperback)

Besprekingen

Verschoppeling en vernieuwer

Knut Hamsun kreeg in 1920 de Nobelprijs voor Literatuur, maar gaf zijn medaille later met plezier aan Joseph Goebbels. De Noorse schrijver van het rauwe Honger was altijd al een dwarsligger.

Als er iemand níét in de wieg gelegd was om schrijver te worden, dan was het Knut Hamsun (1859-1952). Maar ook voor een ander emplooi leek de arme boerenzoon niet toegerust. Hij was jarenlang de man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Knud Pedersen - zoals zijn echte naam luidde - werd geboren in een klein Noors dorp, ver van alle opwinding die de late negentiende eeuw een jongeling kon bieden. De stad was mijlenver, onderwijs kreeg hij nauwelijks, en eten en aandacht waren in het noodlijdende gezin ook schaars. Om de opvoedingslast te verlichten werd Knut, de vierde van zeven kinderen, naar een oom gestuurd. Hij kreeg er meer slaag dan eten. Het waren harde jaren die hem levenslang zouden tekenen. De jongen leed aan maagpijn, woede-uitbarstingen en overge­voelige zenuwen; hij zou die last meeslepen tot ver in zijn volwassenheid. Maar zijn oom runde ook een kleine dorpsbibliotheek. Toen Knut op zijn vijftiende de wereld introk, boos en berooid, had hij alvas…Lees verder

Het verhaal van de wat oudere Knut Pedersen (zoals Hamsun zelf heette) die de stad de rug heeft toegekeerd en op het platteland als losarbeider zijn innerlijke rust probeert te hervinden. Verschillende verliefdheden staan die pogingen in de weg en doen hem uiteindelijk weer in de stad belanden. In wezen het relaas van de rusteloze, begaafde, eeuwige buitenstaander die op zoek is naar zichzelf. In de natuur lijkt hij het dichtst bij de waarheid te komen. De Noor Knut Hamson (1859-1952) is een van de meest bekende en invloedrijke auteurs uit Scandinavie͏̈, bekend van o.m. de romans 'Honger' (1890), 'Mysterie͏̈n' (1892) en 'Langs overwoekerde paden' (1949), een herinneringsboek waarin hij o.a. schrijft over zijn Duitse sympathiee͏̈n tijdens de Tweede Wereldoorlog en de reactie daarop na de oorlog. Dit gedeeltelijk autiobiografische werk verscheen in 1906 en is het eerste (en beste) deel van de 'Zwerverstriologie'.

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia