Boek
Nederlands

Het volle leven : roman

John Fante (auteur), Jaap Scholten (inleider), Dirk-Jan Arensman (vertaler)
Een Italiaans-Amerikaanse schrijver die in Los Angeles woont met zijn zwangere vrouw, moet zien om te gaan met haar wisselende emotionele stemmingen, haar groeiende interesse in het rooms-katholicisme en de termietenplaag in hun nieuwe huis.
Onderwerp
Gezin, Huwelijk
Titel
Het volle leven : roman
Auteur
John Fante 1909-1983
Inleider
Jaap Scholten
Vertaler
Dirk-Jan Arensman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Full of life
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2023
212 p.
ISBN
9789493290488 (paperback)

Besprekingen

Lof der ondankbaarheid

De worsteling van jonge ouders met kinderen, verbouwingen en familie. Klinkt herkenbaar? John Fante doopte het Het volle leven.

Je zou hem 'de beroemdste vergeten Amerikaanse schrijver' kunnen noemen. Of simpelweg - in de woorden van Charles Bukowski - 'God'. Want vóór rebellen zoals Bukowski of Jack Kerouac idolen werden, was er namelijk John Fante (1909-1983), een arme Italiaanse immigrantenzoon die naar Los Angeles trok om er schrijver te worden.

Gek genoeg vond Fante bij leven nooit echt een publiek. Hem lezen is nochtans een feest. Zijn korte, krachtige romans Wacht tot het voorjaar, Bandini (1938) en Vraag het aan het stof (1939) zijn bezield, pulserend als een kloppend hart. Fante is een slechte katholiek, kwaad op God en op de onrechtvaardigheid in de wereld, maar hij viert het leven. En de liefde, altijd de liefde. Liefde voor schoonheid, voor zijn hond, ouders en vrouw en kroost.

Vrouw en kroost, daar draait het om in die ene onverwachte halve bestseller Het volle leven (1950). De roman is een echte Fante, vol passie en humor, gegroeid uit pe…Lees verder

Recensie Het volle leven -Het betere overdrijvingstheater

De relatief onbekende John Fante wordt veertig jaar na zijn dood nog steeds gelezen en vertaald: Het volle leven is net verschenen. Dat is goed nieuws, want de Amerikaan schrijft zo mooi en ontroerend dat je spontaan de tijd vergeet.

Mijn meest gekoesterde parkeerboete heb ik opgelopen in Boulder, het stadje in de Amerikaanse staat Colorado waar in 1909 de grote schrijver John Fante werd geboren.

Het gebeurde in Pearl Street, in het historische centrum, en op de boete stond te lezen dat ik de toegestane parkeertijd ruimschoots had overschreden.

Ik was de tijd vergeten, omdat alle tijd naar John Fante ging.

Om te beginnen regende het die dag en kocht ik in een vintageshop een grijs overhemd met subtiele rode strepen en korte mouwen, waarvan ik vermoedde dat Fante dat ook had gedragen, zittend achter zijn Remington, zoals afgebeeld in de biografie Full of Life van Stephen Cooper. Het kapsel van Fante had ik al en wellicht moest ik weer gaan roken.

Ik was de Beat Book Shop binnengelopen en daar veel te lang gebleven. Ik kocht uiteindelijk een T-shirt met een afbeelding van Junkie, het boek van William Burroughs, en Full of Life van John Fante uit 1952 in een magnifieke uitgave van Black…Lees verder

Een literaire roman over familie, liefde, het gezinsleven en aankomend ouderschap. De lezer volgt het verhaal van de Italiaans-Amerikaanse schrijver John Fante die in Los Angeles woont met zijn zwangere vrouw Joyce. John moet zien om te gaan met haar wisselende emotionele stemmingen, haar groeiende interesse in het rooms-katholicisme, de termietenplaag in hun nieuwe huis en de problematische relatie met zijn vader. ‘Het volle leven’ is een verhaal over hoe een man en vrouw elkaar kunnen liefhebben, maar ook kunnen haten, en elkaar uiteindelijk weer vinden. Intelligent en met humor geschreven. Met name geschikt voor literaire lezers. John Fante (Boulder, 1909 - Woodland Hills, 1983) was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven. 'Het volle leven' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1952.

Over John Fante

John Fante (Boulder (Colorado), 8 april 1909 – Los Angeles, 8 mei 1983) was een Amerikaans schrijver van Italiaanse komaf.

Biografie

Fante was een zoon van een metselaar, een Italiaanse immigrant die zich had gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Hij groeide op in het stadje Boulder. In 1929 stopte hij met zijn studie aan de Universiteit van Colorado en verhuisde hij naar Los Angeles, om zich aan een schrijversloopbaan te wijden. Hij vestigde zich in de wijk Bunker Hill.

In 1932 lukte het hem voor het eerst een kort verhaal geplaatst te krijgen in The American Mercury, het tijdschrift van H.L. Mencken. Het blad plaatste in de jaren daarna meerdere verhalen van Fante. Vaak gingen de verhalen over zijn jeugd en de sneeuw van Colorado. In 1938 hielp Mencken Fante om een uitgever te vinden voor zijn eerste roman; Wait Until Spring, Bandini. Een jaar later verscheen Ask the Dust en in 1940 Dago Red<…Lees verder op Wikipedia