Boek
Nederlands

De smaak van water : roman

Emmi Itäranta (auteur), Sandra van de Ven (vertaler)
Een 17-jarig meisje in een afgelegen dorp staat op het punt haar familietaak op zich te nemen als bewaker van een verborgen zoetwaterbron, terwijl de mensen om haar heen lijden aan de gevolgen van grote waterschaarste. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
De smaak van water : roman
Auteur
Emmi Itäranta 1976-
Vertaler
Sandra van de Ven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Teemestarin kirja
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
317 p.
Aantekening
Nederlandse vertaling op basis van de Engelstalige editie The memory of water. De auteur schreef de roman in het Fins en het Engels.
ISBN
9789025474645 (paperback)

Besprekingen

Een dystopische roman over maatschappij, macht, vriendschap en klimaatverandering. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen dorp van de Scandinavische Unie, waar de zeventienjarige Noria op het punt staat de volgende theemeester te worden. Deze functie geeft haar een grote verantwoordelijkheid. Haar familie bewaakt al eeuwenlang een geheime zoetwaterbron, die ooit voldoende water schonk voor het hele dorp. De mensen om haar heen lijden echter aan de gevolgen van grote waterschaarste. Noria wordt verscheurd tussen haar verplichtingen en haar vriendschap met Sanja, wiens familie nauwelijks kan leven van hun waterrantsoen. Beeldend, zachtaardig en toegankelijk geschreven. Geschikt voor lezers vanaf ca. 15 jaar. Emmi Itäranta (Tampere, 1976) is een Finse auteur. Ze debuteerde met 'De smaak van water', die ze in het Fins en Engels schreef. De roman won literaire prijzen in Finland en stond op de shortlist van onder andere de Philip K. Dick Award en de Arthur C. Clarke Award. De vertaa…Lees verder