Boek
Nederlands
Een slagersfamilie op het Franse platteland wordt begin jaren tachtig geconfronteerd met de komst van een nieuwe ziekte: aids.
Extra onderwerp
4 sterren (Knack)
Titel
De slapende kinderen
Auteur
Anthony Passeron 1983-
Vertaler
Hester Tollenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les enfants endormis
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2023
222 p.
ISBN
9789463811934 (paperback)

Besprekingen

Recensie Anthony Passeron -De ziekte die er niet mocht zijn

Nauwgezet en overrompelend beschrijft Anthony Passeron de beginjaren van de aidsepidemie, aan de hand van zijn eigen oom Désiré. Provocerende beelden schuwt hij niet.

Het was een opvallend debuut het afgelopen jaar in Frankrijk: De slapende kinderen van Anthony Passeron. De auteur won er een belangrijke literaire prijs mee, Le Prix Première Plume, uitgereikt door boekhandelaren. Hij wekte de aandacht van een groot lezerspubliek voor een onderwerp dat lang met hypocrisie was omgeven: de aidsepidemie die zich vanaf de jaren tachtig voltrok, aanvankelijk in stilte. Met angst en weerzin bezien was aids voor veel mensen in die beginjaren de ziekte van de anderen, aan de randen van de samenleving, de 'homoziekte', zoals Passeron koeltjes en ongenadig noteert. In korte, beeldende hoofdstukken met opvallend pakkende titels vertelt hij hoe de epidemie uiteindelijk ieders leven beïnvloedde, ook van degenen die het bestaan ervan het krachtigst ontkenden.

Passerons verhaal vindt zijn oorsprong in zijn persoonlijke familiegeschiedenis, maar heeft ook politieke, maatschappelijke en ethische dimensies, terug te brengen tot de vraag: waar was…Lees verder

Een literaire roman over aids in de jaren tachtig. Een slagersfamilie op het Franse platteland wordt op brute wijze geconfronteerd met deze nieuwe ziekte. De uitverkoren zoon, Désiré, mag studeren in Nice. Hij bezoekt Amsterdam, raakt verslaafd aan de heroïne en besmet. In hoofdstukken die afwisselend het relaas van Désiré en de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van aids uiteenzetten, wordt de lezer meegenomen in een dubbelverhaal over een meedogenloze epidemie die een eenvoudige familie treft en de medische wereld tot wanhoop drijft. Helder en treffend geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep.Anthony Passeron (Nice,1983) is docent literatuur en geschiedenis in het middelbaar onderwijs. De slapende kinderen is zijn eerste roman en is gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis.