Boek
Nederlands

De ansichtkaart : het lot van de familie Rabinovitch

Anne Berest (auteur), Ghislaine van Drunen (vertaler), Annelies Kin (vertaler)
Geschiedenis van een Russische familie die naar Palestina vluchtte en uiteindelijk aankwam in Parijs. Daar maakten zij de Tweede Wereldoorlog mee, waaraan alleen de grootmoeder van de auteur wist te ontkomen.
Titel
De ansichtkaart : het lot van de familie Rabinovitch
Auteur
Anne Berest
Vertaler
Ghislaine van Drunen Annelies Kin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La carte postale
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2023
399 p.
ISBN
9789046830048 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Recensie: De ansichtkaart -Met de beste wensen

Anne Berest is uitbundig geprezen voor deze roman over haar Joodse voorouders. Het materiaal is rijk en overvloedig, maar haar personages komen geen moment tot leven.

Fransen wensen elkaar rustig tot eind januari een gelukkig nieuwjaar. Zo vreemd is het dus niet dat kort na Oudjaar in het jaar 2003 bij Lélia, de moeder van Anne Berest, een stapeltje gelukwensen wordt bezorgd. Tussen die wenskaarten is er een die anders is. Vier voornamen staan achterop: Ephraïm, Emma, Noémie en Jacques, verder niets. Het zijn de namen van de grootouders van moederskant en een oom en tante van Lélia, alle vier in 1942 in Auschwitz vermoord.

Die ansichtkaart - op de voorkant een afbeelding van de Opéra Garnier in Parijs - vormt de aanleiding voor dit boek, een verslag van de speurtocht die Berest ondernam naar de afzender. Onderweg leren we de familie Rabinovitch kennen, kort na de Oktoberrevolutie uit Rusland gevluchte Joden die alles in het werk stellen - ze verfransen zelfs hun namen - om zo snel mogelijk te integreren. Telkens weer vindt de overheid voorwendselen om hun de Franse nationaliteit te weigeren. Met als tragis…Lees verder

Een op waarheid gebaseerde roman over de familiegeschiedenis van de auteur. In januari 2003 lag in de brievenbus een ansichtkaart met daarop de namen van gestorven familieleden. Tien jaar later besloot Anne Berest uit te zoeken wie deze kaart gestuurd had, en waarom. Het onderzoek bracht haar honderd jaar terug in de tijd en deze roman gaat over het lot van de Rabinovitchen, hun vlucht uit Rusland, via Letland naar Palestina. En ten slotte hun aankomst in Parijs, met de oorlog en de ramp die daar geschiedde. Hoe kon alleen grootmoeder Myriam ontsnappen? En wat betekent deze geschiedenis voor Anne en haar gezin? In prettige, meevoerende stijl geschreven.Anne Berest (Frankrijk, 1979) is een Franse scenarioschrijver en romanschrijver. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.