Boek
Nederlands
Als de ouders van een 6-jarig meisje gaan scheiden, blijft zij bij haar vader en haar zus bij haar moeder. Dit heeft een trauma tot gevolg.
Titel
Station Malma
Auteur
Alex Schulman
Vertaler
Angélique de Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Malma station
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
253 p.
ISBN
9789403118727 (hardback)

Besprekingen

Als ouders afstand nemen van hun kinderen

Met zijn bestseller De overlevenden schreef de Zweed Alex Schulman hét zomerboek van 2021. Jammer dat Station Malma gewoon meer van hetzelfde is.

In zijn nieuwe roman vertelt Alex Schulman het verhaal op dezelfde manier als in De overlevenden (*****): met veel uitwaaierende herinneringen die in elkaar ­haken, omdat ze naarmate het boek vordert steeds verder teruggaan in de tijd. Zo zet Schulman de onthullingen niet alleen kracht bij, maar laat hij ze ook rond hun as draaien, het zorgt voor een spannende onvoorspelbaarheid.

Schulmans personages bewegen als tektonische platen, ze schuiven nauwelijks merkbaar naar elkaar toe of van elkaar weg, gedreven door krachten die niet van deze wereld ­lijken. Drie figuren schragen dit verhaal. Harriet krijgen we te zien als kind en als jonge moeder, Oskar is de man bij wie ze als adolescent geborgenheid vindt. Samen hebben ze de dochter Yanna, die als elfjarige de relatie van haar ouders uit elkaar ziet spatten, waarna haar moeder van het toneel verdwijnt.

De hoofdstukken worden afwisselend verteld vanuit die drie personages, met als centrale plek het trein…Lees verder

De trein gemist

Waarom slaagt een schrijver er de ene keer wel in om de lezer in te palmen en de andere keer niet? 'De overlevenden', de eerste in het Nederlands vertaalde roman van Alex Schulman, werd twee jaar geleden alom geprezen. De Zweedse auteur deed je de lotgevallen van zijn personages beleven alsof het over je eigen vrienden ging. Nu is er de opvolger: 'Station Malma'. Die heeft lang niet hetzelfde effect.

Toch hanteert Schulman grotendeels hetzelfde arsenaal. Opnieuw staat een afwijkend gezin centraal met familieleden die tot bloedens toe met elkaar kunnen vechten. Wederom krijgen we een heftige episode met een huisdier voorgeschoteld, en ook de kille afstandelijkheid van ouders en de mentale schade die daar het gevolg van is. Aan het begin van 'Station Malma' vangt Harriet een heimelijk gesprek op tussen haar ouders. Ze gaan scheiden en hun dochtertjes onder elkaar verdelen. Zowel de vader als de moeder kiest overtuigd Harriets zusje Amelia. Maar hij delft het onderspit en zal z…Lees verder

Een aangrijpende roman over de nawerking van een traumatische gebeurtenis op de levens van drie generaties vrouwen. De ouders van de 6-jarige Harriet gaan uit elkaar en ze vangt op dat beide ouders haar zus in huis willen hebben. Harriet komt bij haar vader terecht. Als ze in de twintig is krijgt ze een kind van de rechtlijnige Oskar. Harriet verdwijnt uit het leven van haar 11-jarige dochter en van haar man. Als Oskar twintig jaar later overlijdt, gaat Harriet op zoek naar antwoorden. Waarom is haar moeder destijds verdwenen? En wat is er lang geleden gebeurd, toen beide zussen elkaar voor het laatst zagen?Helder, toegankelijk en dicht op de huid geschreven.Alex Schulman (Malmöhus län, 1976) is een internationaal bekende schrijver, radio- en televisiejournalist en blogger. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.