GEANNULEERD Boekvoorstelling: Altijd en overal | Els Leclercq & Grete Flies

Els Leclercq en Grete Flies stellen hun boek 'Altijd en overal' aan pers en publiek voor op donderdag 23 april om 19.30 uur in Studio Bib. Ze schenken op dat moment ook het allereerste exemplaar van hun boek aan de Bornemse bibliotheek.

‘Altijd en overal’ is een prentenboek over sterrenkindjes, waarbij kinderen zich op sleeptouw laten nemen in een dromerig avontuur en hun ogen uitkijken op de vertederende illustraties. Maar het boek dient vooral ook om voor te lezen. Voor volwassenen en kinderen creëert het een uniek leesmoment, waarop ze samen een fantasiewereld betreden. In alle veiligheid en geborgenheid is er ruimte voor zowel het (h)erkennen van gedeelde emoties, als het ontwikkelen van mentale kracht om gelukkig te zijn. In moeilijke tijden kunnen nabijheid en verbondenheid immers heel helend zijn.

De twee dames uit Bornem werkten in het verleden al eerder samen en ook voor dit project bleken hun talenten en persoonlijkheden weer mooi complementair te zijn. De bedoeling van hun boek?

  • een gevoelig (taboe-)onderwerp bespreekbaar maken
  • een warm voorleesmoment mogelijk maken tussen (groot)ouders en kinderen, en in klassen en crèches
  • een zilveren randje tonen rond een wolk van onmetelijk groot verdriet
  • een hoopvol beeld geven van hoe mensen hun kinderen het liefst herinneren: lachend en levend
  • doen inzien dat liefde en geluk nooit dood is, maar altijd overal aanwezig is – als je het maar kan zien

‘Altijd en overal’ verschijnt op donderdag 23 april. Deze datum van de boekvoorstelling in Bib Bornem is niet toevallig gekozen. Niet enkel vieren we de Internationale Dag van het Boek, het is dan ook nog enkele weken voor Moederdag (10 mei) en International Bereaved Mother’s Day (3 mei). Wie nog een gepaste attentie zoekt voor een (sterren)mama die een kindje verloor, heeft het met dit boek gevonden.

 

Over 'Altijd en overal' (korte inhoud)

Wanneer kleine kinderen geconfronteerd worden met dood en afscheid, is het belangrijk de realiteit niet te verbloemen. Maar ter compensatie van die harde werkelijkheid met concrete feiten en gevolgen hebben zowel kinderen als (wens)ouders ook nood aan verhalen van troost en hoop. ‘Altijd en overal’ is zo’n verhaal.

In ‘Altijd en overal’ gaat Bas op zoek naar zijn zusje. Ze zat immers net nog in mama’s buik en plots was ze weg. Om mama en papa weer blij te maken, wil Bas haar vinden. Op zijn tocht krijgt hij de hulp van een pittig meisje, dat Sterre heet. Sterre neemt Bas mee in haar eigen wereld, waar niets is wat het lijkt. En daar houdt Bas wel van.

Over de auteurs

Els Leclercq is de bezielster van dit boek. Sinds 2002 maakt ze als grafisch ontwerpster, kalligrafe en illustratrice onder meer geboortekaartjes onder de naam Ligatura. Langs die weg kwam ze in contact met sterrenouders, voor wie ze tekeningen op maat ontwerpt. In haar werk breng Els sterrenkindjes op een tedere manier tot leven, een idee waar ouders veel troost uit putten.

Voor ‘Altijd & overal’ sloeg Els de handen in elkaar met Grete Flies, die het verhaal uitwerkte. Als freelance journaliste en tekstschrijver leefde zij zich de afgelopen 15 jaar in in talloze verhalen van bekende en minder bekende medemensen en pende die neer voor nationale magazines of gespecialiseerde nichebladen. De rode draad in haar werk? Menselijkheid.