Kunst in de bib: Patrick Teck

Patrick Teck (°1966, Bornem) laat zich inspireren door zijn eigen nachtmerries om met een combinatie van olieverftechnieken en hedendaagse materialen insectachtige wezens op doek tot leven te wekken.

Al van in de kleuterklas bleek Patrick Teck (in het Bornemse beter bekend als 'de Prakke') een natuurtalent te zijn met alles wat met verf, potlood en kleuren te maken heeft. Een gegeven dat hijzelf omschrijft als tegelijk een vloek en een zegen, een dualiteit die we ook in zijn creaties terugvinden.

In zijn werken gunt Patrick ons een blik in een Lovecraftiaans universum. Geïnspireerd door zijn eigen nachtmerries, die bevolkt zijn met insectachtige wezens waarvan velen reeds miljoenen jaren niet wezenlijk veranderd zijn qua fysische vorm en dus de perfectie bereikt hebben. Engelen voor de ene, demonen voor anderen, rauwe wreedheid en sensitieve tederheid. Het is alsof de kunstenaar met zijn werken de toeschouwers wil confronteren met de vraag wie de titel 'koningen van de schepping' verdient. Hij vertaalt dit tot een zinderend haast gotisch Phaëton.

Qua techniek kiest Patrick resoluut voor olieverf. Hij omhelst hiermee liefdevol de technieken van de Primitieven gecombineerd met hedendaagse materialen wat van zijn werk een uniek, persoonlijk geheel maakt.

Over de kunstenaar

Teck volgde HSTO Publiciteitstekenen (1983-1987) in SITO Mechelen, tekenschool Eleanore van Hoeck (1985-1987) in Puurs, Weekendatelier olieverf (2000-2018) en Cross-overklas (2018 tot heden) aan de Stedelijke academie voor Schone kunsten Mechelen bij leraren Ann Nouwen, Stefan Annerel en Marit Rombouts.