Kunst in de bib: Klein-Brabant by night

Fotograaf Ruben Van Eeckhout (°1984, Bornem) woont al jaren in Nederland, maar keerde voor de reeks Klein-Brabant by night met veel plezier terug naar zijn Bornemse roots. De afgelopen maanden kon je hem ’s nachts spotten terwijl hij in onze contreien als een dief in de nacht foto’s stond te nemen. Het resultaat ontdek je vanaf 7 oktober in de bib.

Door hier niet meer te wonen, kijkt Ruben anders naar zijn geboortestreek. ‘Doordat ik hier niet meer elke dag ben, begon ik oude plekken op een andere manier te zien. Dat intrigeerde mij enorm. Zo is het idee ontstaan om die ‘nieuwe blik’ te vertalen naar fotografische beelden’, legt Ruben uit.

Als nachtraaf vindt hij het leuker om ’s nachts te fotograferen. De dualiteit tussen de rust en de stilte van de nacht, gecombineerd met de spanning die komt kijken bij nachtfotografie maakt het voor hem interessant. ‘Ik heb soms het gevoel elk moment betrapt te kunnen worden als ik ’s nachts fotografeer, terwijl ik niets verkeerd doe. Bijzondere ervaring. Maar mijn nachtelijke omzwervingen hier in de buurt bleven over het algemeen vrij kalm: een paar nachtvissers aan de sluis van Wintam, een vallende ster in het Breeven en een passant op de dijk aan Sint-Amands die zijn blik afwendde toen hij voorbij liep.’

Vanaf 7 oktober kan de fotoreeks Klein-Brabant by night bezoeken tijdens de openingsuren van de bib. Op maandag 14 oktober komt de fotograaf er ook live over vertellen in Studio Bib (meer info).

Over de fotograaf

Ruben Van Eeckhout woonde tot zijn 18de in Branst en studeerde in 2016 af aan de Sint-Lucas Hogeschool in Brussel, afdeling fotografie. Tijdens zijn opleiding begon hij beeldverhalen te vertellen en 's nachts te fotograferen. Bij zijn sociale reportages vertrekt hij steeds vanuit een bepaalde interesse. Hij kiest geen onderwerpen omdat ze spectaculaire plaatjes opleveren, wel omdat hij wil weten waarom mensen doen wat ze doen. In 2010-2011 was hij een jaar lang de Nice to meet you-gast van CC Ter Dilft, het project waarin het cultuurcentrum veelbelovend jong beeldend talent uit de regio kansen biedt om hun ding te doen en tentoon te stellen.

rubenvaneeckhout.com