Openbare bibliotheek Bornem

Tip van IJe

Ik laat me in mijn literaire keuze graag (ver)leiden door psychologische romans of ontwikkelingsromans. Een thriller kan soms, maar dan wel een psychologische thriller.

Maar eigenlijk ben ik vooral een non-fictielezer: psychologie, menselijk gedrag, man-vrouw... en ben ik eveneens ontzettend geboeid door taal; niet zozeer taalkundig of literair, maar wel taal als verschijnsel en menselijke uitvinding. Bijgevolg staat het onderwerp communicatie (intermenselijk) verder ook op mijn lijstje. Daarnaast lees ik wel eens een volwassenen strip in het magisch-realistische genre.

Qua film heb ik een voorkeur voor psychologische film, (familie)drama met dubbele bodem, of een enkele keer ook wel een sprookjesachtig romantisch verhaal (als het goed is). Maar ik heb eveneens grote bewondering voor het sociaal-realistische genre zoals de films van de gebroeders Dardenne. Verder geen horror, politiefilms of humoristische films (tenzij van Almodovar).

Ik hou van veel verschillende muziekgenres maar heb het moeilijk met té experimentele muziek.
Muziek die het moet hebben van haar sterke punten: knappe composities, sterke of poëtische songs, originele sound…
Anderzijds is muziek voor mij vooral een zintuiglijke beleving en niet zozeer een rationele. Het spreekt mijn buikgevoel aan en minder mijn hersenen, en vaak resulteert dat in een zwak voor kitch of melodrama: populaire (veelal Franse) muziek uit de jaren 70 en 80 maar ook de recentste (betere) relatie- of liefdessongs grijpen me meestal wel naar de keel. Verder pop, (veel) wereldmuziek –vooral latijnse of Arabische origine, maar ook de instrumentale muziek van historische iconen zoals Bach en Beethoven (concerto’s).

IJe
IJe Raaijmakers (verantwoordelijk interbibliothecair leenverkeer of IBL)

Mijn lijstjes

BOEKEN romans
CD chansonklassiek ♥ pop ♥ wereld/volksmuziek
DVD films 
NON-FICTIE boeken ♥ partituren  
STRIPS stripverhalen